Mariska van Sprundel ontving in 2018 een bedrag uit het VWN Tripfonds. Met die beurs kon ze naar de Verenigde Staten voor een populairwetenschappelijke reportage over de evolutie bij dieren. Haar tip aan anderen: ‘Ook beginnend wetenschapsjournalisten maken een kans op zo’n beurs.’ VWN-leden kunnen tot 31 mei een aanvraag indienen.

Waarom vroeg je in 2018 een beurs aan?
‘Ik heb een tijd geleden een aantal maanden in de Amerikaanse stad Boston gewoond. Ze hebben daar een prachtig natuurhistorisch museum waar ik destijds wel eens op bezoek ben geweest. Toen mijn vriend en ik in 2018 een paar weken terug gingen naar Boston voor zijn werk, ben ik online gaan opzoeken wat er op wetenschappelijk gebied gebeurt in het museum. Toen bleken ze hartstikke interessant onderzoek te doen naar evolutie bij dieren, waar ik graag eens een artikel over wilde schijven.’

Je voorstel werd gehonoreerd en je ontving 616 euro uit het VWN Tripfonds. Wat heb je daarvan kunnen doen?
‘Ik had mijn artikel al verkocht aan het populairwetenschappelijke tijdschrift EOS, dat 30 cent per woord betaalt. En daarnaast had ik het geluk dat ons verblijf in Boston deels werd betaald door de werkgever van mijn vriend. Maar dan nog is de reis naar de Verenigde Staten natuurlijk duur, en zou ik vermoedelijk minder verdienen dan dat het me zou kosten. Dankzij de bijdrage van VWN had ik in ieder geval de kosten van mijn vliegticket eruit, waardoor het financieel aantrekkelijker werd.’

Wat voor publicatie heeft jouw bezoek aan de VS uiteindelijk opgeleverd?
‘In Boston doen ze superinteressant onderzoek hoe gewervelden bewegen. Ooit zijn de gewervelde dieren vanuit het water op het land gekropen, maar opvallend genoeg zijn zij zich vervolgens allemaal op verschillende manieren gaan voortbewegen. Sommige dieren graven gangen in de bodem, andere zwemmen, weer andere vliegen. In Boston bestuderen ze specifiek de rol van de ruggengraat in dit hele proces.’

Wat zou je VWN-leden willen aanraden die twijfelen of zij een voorstel willen indienen bij het Tripfonds?
‘Doe het vooral! Ik twijfelde in 2018 zelf enorm of ik mijn beurs wel wilde aanvragen. Ik dacht dat er heel veel concurrentie zou zijn, en dan ook nog eens concurrentie van zeer ervaren wetenschapsjournalisten die voor allerlei toonaangevende media schrijven. Maakte ik wel een kans, en had ik er überhaupt wel recht op? Achteraf gezien had ik een erg vertekend beeld van mijn kansen. Ook beginnend wetenschapsjournalisten maken kans, zolang zij maar een origineel idee hebben.’


Lees meer over het Tripfonds
Leden van de VWN kunnen tot 31 mei een aanvraag indienen voor het Tripfonds. Zij krijgen maximaal 750 euro vergoed voor reis- en verblijfkosten van een reportagereis. Meer over het fonds (en voorwaarden) kun je lezen op deze pagina.